Kotlin Language Features Related to Null Handling

Any software engineer with a Java background would find the null handling features in the Kotlin language interesting. Let's summarize this topic with some examples. Nullable types: In Kotlin, types are non-nullable by default. If you want a variable to be able to hold a null value, you need to explicitly declare its type as nullable using the Type? syntax. For example, String? denotes a nullable string, while String represents a non-nullable string. Safe calls (?.): Kotlin introduces the safe call operator (?.) for handling nullable types. It allows you to safely invoke a method or access a property on a nullable object. If the object is null, the expression returns null instead of throwing a NullPointerException. Example: data class Person(val name: String, val age: Int, val address: String?) fun main() {     // Create a person with a nullable address     val person1 = Person("John Doe", 25, "123 Main Street")     val person2 = Person("Jane Doe", 30,...

Kaynak Kod Versiyonlama Sistemleri ve Subversion

Üzerinde çalıştığımız projenin kaynak kodlarını ve kodda yapılan her türlü değişiklikleri depolayan yazılım sistemlerine "kaynak kod versiyonlama sistemleri" diyoruz. Bu alandaki ürünlere baktığımızda açık kaynak kodlu projelerden CVS ve Subversion, ticari ürünlerden ise Clearcase ve Visual SourceSafe sayılabilir. Versiyonlama sistemi kullanımı özellikle birden fazla geliştiricinin çalıştığı projelerde elzemdir. Maalesef ülkemizde halen versiyonlama sistemi kullanmayan firmalar olduğuna şahit olmaktayız. Fakat genellikle yaygın olarak kullanılmaktalar. Hatta bazı firmalar ilanlarında, bir geliştiricilerde aradıkları özelliklere şunu ekliyorlar:
- Düzenli check-out / check-in yapabilecek...

Visual Studio ile tümleşik çalışan Visual SourceSafe, kullanımı çok kolay bir yazılım. Biz, Java tarafındaki Subversion sistemine bir göz atalım:

Eğer Eclipse geliştirme ortamını kullanıyorsak, Subversion için bir eklenti mevcut. "Subclipse" adındaki bu eklentiyi Eclipse'in menülerinden Help->Software seçeneğini kullanarak indirebiliriz.
Subversion ile çalışırken ilk yapmamız gereken şey bir depo (repository) oluşturmak. Bunu komut satırından aşağıdaki şekilde yapabiliriz:

svnadmin create d:\svn_repository\my_new_repository

Böylece "my_new_repository" isminde bir depo oluşturmuş olduk. Eclipse ortamında oluşturduğumuz bir projeyi bu depoya nasıl ekleyeceğiz? Bunun için Eclipse perspektiflerinden "SVN Repository Exploring" perspektifini açmalıyız. (Window->Open Perspective)
Burada farenin sağ tuşuna tıklayarak "New->Repository Location" seçilmeli.
Url kısmına bizim örneğimizde aşağıdaki yer ismini yazmalıyız:

file://localhost/svn_repository/my_new_repository

Depo yaratıldıktan sonra "Package Explorer" görüntüsünden (view), depoya eklemek istediğimiz projeye sağ tıklayarak: Team -> Share Project seçilir.
Artık Subversion sistemini Eclipse sayesinde görsel olarak kullanabiliriz.

Proje geliştirirken yapacağımız tipik işlemleri "Team" menüsünden gerçekleştirebiliriz.

Comments

Popular posts from this blog

Trie Data Structure and Finding Patterns in a Collection of Words

Virtual Memory

NOTES ON COMPUTER ARCHITECTURE: Some important concepts in computer architecture